Przejdź do treści

Uniwersytet Śląski w Katowicach

  • English
  • Polish
Logo Europejskie Miasto Nauki Katowice 2024

Warsztaty kulinarne, czyli integracja w fartuchu

10.03.2023 - 09:16 aktualizacja 10.07.2023 - 13:55
Redakcja: agatasoldrowska

Zwykle podczas spotkań integracyjnych zwiedzamy, a potem siadamy do wspólnego posiłku. Tym razem wspólnie gotowaliśmy, żeby w ten sposób „zwiedzać” polską kulturę, a dokładnie – polską kuchnię.

3 marca 2023 w Pracowni smaku Jolanty Kleser odbył się warsztat kulinarny kuchni polskiej. Było to piąte spotkanie integracyjne zorganizowane w ramach projektu Come2US finansowanego przez Narodową Agencję Wymiany Akademickiej (NAWA).

Na warsztaty postanowiliśmy zabrać naszych pracowników zagranicznych z sal wykładowych i laboratoriów… do kuchni. Ale nie takiej zwykłej kuchni. Zaprosiliśmy ich do Pracowni smaku Jolanty Kleser gdzie krok po kroku mogli nauczyć się przygotować kilka polskich dań. Mimo, że menu do ostatniego momentu było owiane tajemnicą, duża grupa chętnych pojawiła się punktualnie w pracowni. Przez kilka godzin międzynarodowy zespół kucharzy (złożony m.in. z obywateli Indii, Wietnamu, Ukrainy, Węgier czy Iraku) przygotowywał przystawkę, danie główne oraz pyszny deser. Następnie wszystkie przygotowane dania zostały zaserwowane na wspólnej kolacji. Zarówno przygotowanie dań jak i zjedzenie ich były doskonałą okazją dla pracowników z zagranicy do poznania się nawzajem, do wspólnego gotowania oraz podzielenia się ciekawostkami swoich własnych kuchni narodowych.  Warsztat zakończyliśmy dość syci, w dobrym nastroju i z nową praktyczną wiedzą jak przygotować pierogi i sernik.

Chcemy podziękować Pracowni smaku Jolanty Kleser oraz wszystkim uczestnikom warsztatów za wspaniałą atmosferę spotkania i ciekawe informacje o ich narodowych specjałach.

A group of people preparing food at the long table. Grupa ludzi przygotowująca jedzenie przy długim stole.

fot. archiwum projektu „Come2US”

GALERIA ZDJĘĆ

Four pair of hands preparing the dough for the cake with cooking equipment around. Cztery pary rąk przygotowujące ciasto w otoczeniu przyborów kuchennych.fot. archiwum Come2US

Hands serving piegori, a bowl of yogurt, with a bowl of parsley and a pan with nuts on the table beside them. Ręce serwujące pierogi, obok, na stole miska z jogurtem, miska z pietruszką oraz patelnia z orzechami.fot. archiwum Come2US

return to top