Serdecznie zapraszamy studentów oraz uczniów szkół średnich do udziału w wydarzeniu mającym na celu promocję języka portugalskiego oraz kulturę krajów luzofońskich LUZOFONIA 2021, które odbędzie się na Wydziale Humanistycznym Uniwersytetu Śląskiego w dniu 28 kwietnia 2021 roku od godz. 10:00 na platformie MsTeams.
Tematem tegorocznej edycji Luzofonii będą „Smaki Portugalii”. Wykładowcy Uniwersytetu Śląskiego oraz Uniwersytetu Jagiellońskiego, jak również zaproszeni goście specjalni opowiedzą o tradycjach kulinarnych w Portugalii.
Poznamy smaki Portugalii w czasach dawnych i współczesnych, zajrzymy do książek kucharskich by dowiedzieć się jakie portugalskie dania można przygotować również w polskiej kuchni, odwiedzimy kawiarnie w Lizbonie, Porto i Krakowie, by skosztować kawy oraz delektować się słynnym portugalskim pastel de nata.
W programie przewidziany jest konkurs dla uczestników z pysznymi nagrodami.
Program wydarzenia:
- Inauguracja Luzofonii 2021 „Smaki Portugalii”
- Portugalia od kuchni w dziewiętnastowiecznych relacjach z podróży – dr hab. Magdalena Bąk, Prof. UŚ
- Dawne smaki Portugalii. O nazwach towarów spożywczych w „Waaren-Lexicon” Ph. A. Nemnicha (1797) – dr Przemysław Dębowiak
- Przewodnik po książkach kucharskich z przepisami na portugalskie dania – Pan Tomasz Giza, Prezes Stowarzyszenia Miłośników Portugalii „My Lisbon Story”
- Polsko-portugalskie pasje kulinarne – portugalska kuchnia w polskim domu – Pani Justyna da Silva oraz Pan Ricardo da Silva (właściciele firmy AMesa z Gliwic)
- Kawiarnie w Lizbonie, Porto i Krakowie – portugalska kawa i słynne pastel de nata – dr Sylwia Klos
- Konkurs dla uczestników wydarzenia (sponsorzy nagród: Firma AMesa z Gliwic oraz kawiarnia Cafe Lisboa z Krakowa)
Aktualne informacje dotyczące wydarzenia można znaleźć na Facebooku.