Przejdź do treści

Uniwersytet Śląski w Katowicach

  • Polski
  • English
Instytut Biologii, Biotechnologii i Ochrony Środowiska
Logo Europejskie Miasto Nauki Katowice 2024

Zespół Fizjologii Zwierząt i Ekotoksykologii.

Temat badawczy: Fizjologiczno-ekotoksykologiczne aspekty oddziaływań stresorów środowiskowych na wybrane grupy bezkręgowców.

Obecny Zespół byłej Katedry Fizjologii Zwierząt i Ekotoksykologii od wielu lat prowadzi badania na gatunkach stawonogów reprezentujących różne poziomy troficzne (detrytofagi, roślinożercy, drapieżcy) o różnym znaczeniu biologicznym i gospodarczym (szkodniki upraw, owady pożyteczne, regulatorzy liczebności owadów), zasiedlających tereny pozostające pod silną presją antropogeniczną. Kontynuuje identyfikację głównych strategii detoksykacyjnych umożliwiające narażonym populacjom przeżycie w takich warunkach. Planowane badania skupiają się przede wszystkim na wyjaśnieniu wciąż słabo poznanych w ekotoksykologii bezkręgowców mechanizmów kompensacyjnych/adaptacyjnych, w tym także mechanizmów odporności.

Szczegółowe badania obejmują:

  • ocenę oddziaływania naturalnych stresorów środowiskowych (głodzenia, działania wtórnych metabolitów roślin) na obronę antyoksydacyjną u fitofaga z selekcjonowanych linii hodowlanych lub populacji z terenów zanieczyszczonych;
  • analizę biomarkerów stresu środowiskowego u pszczoły miodnej z terenów zurbanizowanych i rolniczych;
  • porównanie poziomu związków energetycznych i budulcowych u wybranych stawonogów lądowych poddanych działaniu stresorów środowiskowych;
  • ocenę efektywności wybranych reakcji wrodzonej odpowiedzi immunologicznej oraz zmian degeneracyjnych w wybranych narządach u modelowych przedstawicieli obligatoryjnych drapieżców w warunkach długotrwałej ekspozycji na metale ciężkie podawane w różnych formach;
  • modelowanie interakcji w działaniu mieszanin substancji toksycznych na organizmy zwierzęce.

 

Słowa kluczowe:

  • Stres oksydacyjny i ocena ekotoksykologiczna;
  • Łańcuch troficzny;
  • Bilans energetyczny;
  • Apidologia: bezpieczeństwo żywności, oporność na pestycydy;
  • Potencjał immunologiczny.

Skład zespołu:

  1.  Dr hab. Alina Kafel, prof. UŚ – lider zespołu
  2.  Dr Marta Dziewięcka
  3.  Dr hab. Mirosław Nakonieczny, prof. UŚ
  4.  Dr Agata Nicewicz
  5.  Dr Elżbieta Szulińska
  6.  Dr hab. Grażyna Wilczek, prof. UŚ
  7.  Dr Andrzej Kędziorski
  8.  Mgr Beata Mazur
  9.  Dr Katarzyna Rozpędek
  10.  Mgr inż. Magdalena Skowronek
  11.  Mgr Ewa Świerczek
  12.  Mgr Bartosz Baran
  13.  Mgr Patrycja Pawłowska
  14.  Mgr Anna Pompka
  15.  Mgr Kinga Surmiak-Stalmach
return to top