Konferencja ma na celu przedstawienie osiągnięć naukowych w zakresie wykorzystania mikroorganizmów w przemyśle, medycynie, weterynarii oraz badaniach środowiskowych. Ideą Wydarzenia jest stworzenie forum dyskusyjnego oraz wymiana wiedzy na temat zastosowania, poznania warunków rozwoju, cech środowiska bytowania, budowy oraz przejawów życiowych mikroorganizmów.
Podczas Konferencji zostaną omówione zagadnienia związane z takimi grupami mikroorganizmów jak:
- archeony,
- bakterie,
- drożdże,
- grzyby,
- mikroalgi,
- oraz inne proste organizmy eukariotyczne.
Gośćmi Honorowymi Konferencji będą:
dr hab. inż. Katarzyna Wolny-Koładka, prof. URK z Katedry Mikrobiologii i Biomonitoringu, Wydziału Rolniczo-Ekonomicznego Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Tytuł wystąpienia: Zagrożenia mikrobiologiczne występujące w środowisku ośrodków jazdy konnej
dr hab. inż. Marek Kieliszek, prof. SGGW z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Instytutu Nauk o Żywności, WydziałuTechnologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tytuł wystąpienia: Drożdże wzbogacone w selen – analiza profilu kwasów tłuszczowych
Aby wziąć udział w Konferencji należy zarejestrować się poprzez formularz dostępny na stronie internetowej: https://fundacja-tygiel.pl/microbs/
Serdecznie zapraszamy!
Konferencja realizowana jest z inicjatywy Fundacji na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL.