Zwykle podczas spotkań integracyjnych zwiedzamy, a potem siadamy do wspólnego posiłku. Tym razem wspólnie gotowaliśmy, żeby w ten sposób „zwiedzać” polską kulturę, a dokładnie – polską kuchnię.
3 marca 2023 w Pracowni smaku Jolanty Kleser odbył się warsztat kulinarny kuchni polskiej. Było to piąte spotkanie integracyjne zorganizowane w ramach projektu Come2US finansowanego przez Narodową Agencję Wymiany Akademickiej (NAWA).
Na warsztaty postanowiliśmy zabrać naszych pracowników zagranicznych z sal wykładowych i laboratoriów… do kuchni. Ale nie takiej zwykłej kuchni. Zaprosiliśmy ich do Pracowni smaku Jolanty Kleser gdzie krok po kroku mogli nauczyć się przygotować kilka polskich dań. Mimo, że menu do ostatniego momentu było owiane tajemnicą, duża grupa chętnych pojawiła się punktualnie w pracowni. Przez kilka godzin międzynarodowy zespół kucharzy (złożony m.in. z obywateli Indii, Wietnamu, Ukrainy, Węgier czy Iraku) przygotowywał przystawkę, danie główne oraz pyszny deser. Następnie wszystkie przygotowane dania zostały zaserwowane na wspólnej kolacji. Zarówno przygotowanie dań jak i zjedzenie ich były doskonałą okazją dla pracowników z zagranicy do poznania się nawzajem, do wspólnego gotowania oraz podzielenia się ciekawostkami swoich własnych kuchni narodowych. Warsztat zakończyliśmy dość syci, w dobrym nastroju i z nową praktyczną wiedzą jak przygotować pierogi i sernik.
Chcemy podziękować Pracowni smaku Jolanty Kleser oraz wszystkim uczestnikom warsztatów za wspaniałą atmosferę spotkania i ciekawe informacje o ich narodowych specjałach.
fot. archiwum projektu „Come2US”
GALERIA ZDJĘĆ
fot. archiwum Come2US
fot. archiwum Come2US