Przejdź do treści

Uniwersytet Śląski w Katowicach

  • English
  • Polish
Logo Europejskie Miasto Nauki Katowice 2024

Warsztaty parzenia kawy

12.01.2022 - 09:51 aktualizacja 10.07.2023 - 10:15
Redakcja: MK
Tagi: come2US project, workshop

„Jeśli masz zmartwienie – napij się kawy,
jeśli się cieszysz – napij się kawy,
jeśli jesteś zmęczony – napij się kawy.”
Martyna Wojciechowska

Niesamowity smak i aromat niemal zawsze towarzyszy naszym spotkaniom, rozmowom, długim spacerom czy pracy nad różnymi projektami… Wierzymy, że kawa, jako nieodłączna część życia, jest najlepszym sposobem na integrację. Dlatego 17 grudnia 2021, w auli Uniwersytetu Śląskiego, w ramach projektu Come2US zorganizowaliśmy „Warsztaty parzenia kawy” dla pracowników z zagranicy.

Uczestnicy mieli okazję posłuchać o gatunkach kawy, miejscach gdzie się ją uprawia i o metodach jej obróbki.

Warsztaty obejmowały część teoretyczną, pokaz parzenia kawy dwiema metodami oraz cztery degustacje.

Podczas degustacji rozmawialiśmy o smaku, aromacie i teksturze kawy, o różnicach w sposobach jej przygotowywania, a także porównywaliśmy smaki kawy z różnych krajów i przygotowanej na różne sposoby. Uczestnicy mogli spojrzeć na ten aromatyczny napój z nowej perspektywy i sprawdzić, który rodzaj i jaka metoda parzenia najbardziej im odpowiadają.

Warsztaty były także okazją, żeby spotkać się po raz kolejny w gronie pracowników z zagranicy oraz złożyć sobie świąteczne życzenia.

A girl makes coffee
fot. archiwum projektu „Come2US”

GALERIA ZDJĘĆ

The participants of the workshopfot. archiwum projektu „Come2US”

Część teoretyczna: kawa: gatunki, miejsce pochodzenia, metody obróbki.

A man shows the difference between Chemex and Dripfot. archiwum projektu „Come2US”

Klasyfikacja metod oraz instrukcja parzenia kawy.

Twa people are preapring a coffeefot. archiwum projektu „Come2US”

Pokaz parzenia oraz degustacja.

return to top