„Jeśli masz zmartwienie – napij się kawy,
jeśli się cieszysz – napij się kawy,
jeśli jesteś zmęczony – napij się kawy.”
Martyna Wojciechowska
Niesamowity smak i aromat niemal zawsze towarzyszy naszym spotkaniom, rozmowom, długim spacerom czy pracy nad różnymi projektami… Wierzymy, że kawa, jako nieodłączna część życia, jest najlepszym sposobem na integrację. Dlatego 17 grudnia 2021, w auli Uniwersytetu Śląskiego, w ramach projektu Come2US zorganizowaliśmy „Warsztaty parzenia kawy” dla pracowników z zagranicy.
Uczestnicy mieli okazję posłuchać o gatunkach kawy, miejscach gdzie się ją uprawia i o metodach jej obróbki.
Warsztaty obejmowały część teoretyczną, pokaz parzenia kawy dwiema metodami oraz cztery degustacje.
Podczas degustacji rozmawialiśmy o smaku, aromacie i teksturze kawy, o różnicach w sposobach jej przygotowywania, a także porównywaliśmy smaki kawy z różnych krajów i przygotowanej na różne sposoby. Uczestnicy mogli spojrzeć na ten aromatyczny napój z nowej perspektywy i sprawdzić, który rodzaj i jaka metoda parzenia najbardziej im odpowiadają.
Warsztaty były także okazją, żeby spotkać się po raz kolejny w gronie pracowników z zagranicy oraz złożyć sobie świąteczne życzenia.
fot. archiwum projektu „Come2US”
GALERIA ZDJĘĆ
fot. archiwum projektu „Come2US”
Część teoretyczna: kawa: gatunki, miejsce pochodzenia, metody obróbki.
fot. archiwum projektu „Come2US”
Klasyfikacja metod oraz instrukcja parzenia kawy.
fot. archiwum projektu „Come2US”
Pokaz parzenia oraz degustacja.