Przejdź do treści

Uniwersytet Śląski w Katowicach

  • Polski
  • English
Instytut Biologii, Biotechnologii i Ochrony Środowiska
Logo Europejskie Miasto Nauki Katowice 2024

Alergeny w powietrzu i na talerzu – kiedy i dlaczego powinniśmy ich unikać? – Rok Botaniki 2022

17.02.2022 - 10:24 aktualizacja 17.03.2022 - 10:41
Redakcja: Ewelina Malinowska
Tagi: alergeny, alergia, pyłek roślin, reaktywność krzyżowa, rok botaniki, webinarium
Lutowy wykład w ramach Roku Botaniki pt. Alergeny w powietrzu i na talerzu – kiedy i dlaczego powinniśmy ich unikać? poprowadziła dr hab. Dorota Myszkowska z Zakładu Alergologii Klinicznej i Środowiskowej Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum oraz z Centrum Alergologii Klinicznej i Środowiskowej Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, której działalność badawcza i zawodowa obejmuje diagnostykę laboratoryjną chorób alergicznych.

 

Wykład odbył się 21 lutego (poniedziałek) 2022 r. o godzinie 18:00link do zapisu transmisji.

 

Podczas prelekcji mogliśmy dowiedzieć się:

  • co to jest pyłek roślin, dlaczego bywa on alergenny oraz które rośliny uczulają w naszym kraju,
  • na czym polega reaktywność krzyżowa i jakie są jej konsekwencje,
  • na jakie pokarmy mogą reagować osoby z alergią wziewną,
  • czy można przewidzieć efekt reakcji krzyżowej.

 

 

 


Cykl wykładów „Rok Botaniki – z botaniką przez cały rok!” współorganizują Polskie Towarzystwo Botaniczne oraz Uniwersytet Otwarty Uniwersytetu Warszawskiego.

Harmonogram wszystkich wykładów.

 

Dotychczasowe wykłady:

Antarktyka – tam, gdzie pingwiny mówią „Dobranoc!”

 

 

 

 

img
return to top