Przejdź do treści

Uniwersytet Śląski w Katowicach

  • Polski
  • English
Instytut Biologii, Biotechnologii i Ochrony Środowiska
Logo Europejskie Miasto Nauki Katowice 2024

Naukowcy podpowiadają hodowcom, który jęczmień jest najlepszy na suszę

24.03.2023 - 13:16 aktualizacja 24.03.2023 - 13:16
Redakcja: Ewelina Malinowska
Tagi: artykuł, barista, genetyka, jęczmień, susza, uprawa, zboże, zmiany klimatu
„Susza na jęczmień wpływa stresująco, a to przekłada się na obniżenie plonów tego jednego z najpopularniejszych na świecie zbóż. Europejscy naukowcy opracowali „przewodnik” dla hodowców, w którym opisują linie jęczmienia najbardziej odporne na wysokie temperatury i brak wody.
Jest to jeden z efektów międzynarodowych badań, stanowiących naukowe wsparcie hodowli jęczmienia w obliczu zmian klimatycznych (projekt o akronimie BARISTA: „Advanced tools for breeding BARley for Intensive and SusTainable Agriculture under climate change scenarios”).”

Na stronie Nauka w Polsce pojawił się artykuł na temat prowadzonych przez naukowców m.in. z naszego Instytutu badań w ramach projektu BARISTA, opatrzony wypowiedziami jednej z naszych badaczek, dr Agaty Daszkowskiej-Golec, prof. UŚ. 

 

Zapraszamy do zapoznania się z pełną treścią artykułu.

img
return to top