Przejdź do treści

Uniwersytet Śląski w Katowicach

  • Polski
  • English
Instytut Chemii

prof. dr hab. Marzena Dzida

Uniwersytet Śląski

Scopus

ORCID


Informacje:

Doktorat: 2003 – Wydział Matematyki, Fizyki i Chemii, Uniwersytet Śląski w Katowicach
Habilitacja: 2010 – Wydział Chemii, Uniwersytet Wrocławski
Profesor tytularny: 28.09.2020 – Uniwersytet Śląski w Katowicach, Instytut Chemii


Dane kontaktowe:

e-mail: marzena.dzida@us.edu.pl
telefon: (32) 359-16-43
adres: pok. 117, ul. Bankowa 14, 40-007 Katowice


Nagrody, wyróżnienia, pełnione funkcje:

  • od 2006 – organizator oraz chairperson konferencji “Workshop on Molecular Acoustics, Relaxation and Calorimetric Method”
  • od 2009 – członek Sekcji Termodynamiki Polskiego Towarzystwa Chemicznego
  • od 2010 – członek Polskiego Towarzystwa Akustycznego
  • od 2011 – Zastępca Przewodniczącego Oddziału Górnośląskiego Polskiego Towarzystwa Akustycznego
  • od 2013 – członek Komisji Nauk Chemicznych Oddział PAN w Katowicach
  • 2020 do 2023 – członek Komitetu Akustyki PAN
  • od 1.08.2016 – członek komitetu redakcyjnego czasopisma The Journal of Chemical Thermodynamics
  • od 8.03.2020 – członek komitetu redakcyjnego czasopisma Energies
  • 28.06.2016 – Srebrna odznaka za zasługi dla Uniwersytetu Śląskiego
  • 1.12.2012 do 30.09.2019 – kierownik Zakładu Chemii Fizycznej
  • 1.09.2016 do 30.09.2019 – Zastępca Dyrektora Instytutu Chemii ds. Naukowych
  • Od 6.11.2020 Zastępca Przewodniczącego Polskiego Towarzystwa Akustycznego
  • od 8.10. 2020 Przewodnicząca Sekcji Termodynamiki Polskiego Towarzystwa Chemicznego
  • 2020-2024 Członek Senatu UŚ

Informacje o współpracy z innymi ośrodkami/zespołami:

  • Międzynarodowa współpraca naukowa:
    • od 2012 – Dr Udo Kaatze, Drittes Physikalisches Institut, Georg-August – Universität Goettingen, Niemcy
    • od 2012 – Prof. dr Sirojiddin Z. Mirzaev, Department of Engineering Physics, Tashkent State Technical University, Uzbekistan
    • od 2015 – Dr Roseli Aparecida Ferrari, Food Science and Quality Center, Institute of Food Technology, Campinas, Brazylia
    • od 2016 – Prof. Alexander Apelblat,  Department of Chemical Engineering, Ben Gurion University of the Negev, Beer Sheva, Izrael
    • od 2017 – Prof. Ilmutdin M. Abdulagatov, Institute of Physics of the Dagestan Scientific Center of the Russian Academy of Sciences oraz Dagestan State University, Department of Physical Chemistry, Rosja
    • od 2017 – Dr Kenneth R. Harris, School of Physical, Environmental and Mathematical Sciences, The University of New South Wales, Australian Defence Force Academy, Australia
    • od 2018 – Dr Javid Safarov, Institute of Technical Thermodynamics, University of Rostock, Niemcy
  • Współpraca naukowa z ośrodkami krajowymi:
    • od 2013 – dr hab. Magdalena Zabochnicka-Świątek, prof. P. Cz., Instytut Inżynierii Środowiska Wydziału Infrastruktury i Środowiska Politechniki Częstochowskiej
    • od 2017 – dr hab. inż. Sławomir Boncel Prof. Pol. Śl., Katedra Chemii Organicznej, Bioorganicznej i Biotechnologii, Wydział Chemiczny Politechniki Śląskiej
    • od 2017 – dr inż. Marek Królikowski, Katedra Chemii Fizycznej, Wydział Chemiczny, Politechnika Warszawska
  • Współpraca naukowa na Wydziale Nauk  Ścisłych i Technicznych:
    • prof. dr hab. Marian Paluch, dr hab. Sebastian Pawlus, prof. UŚ, dr hab. Żaneta Wojnarowska, prof. UŚ, dr hab. Anna Mrozek-Wilczkiewicz, prof. UŚ, dr Małgorzata Musiał, Instytut Fizyki
    • dr Maciej Kapkowski, dr hab. Robert Musioł, prof. UŚ, prof. dr hab. Jarosław Polański, dr hab. Barbara Hachuła, prof. UŚ, Instytut Chemii

 

 

return to top