Za nami drugie już seminarium groznawcze, tym razem poświęcone jedzeniu w grach. 8 czerwca spotkaliśmy się w budynku Wydziału Humanistycznego Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach na wydarzeniu „Gra smaków. Reprezentacje jedzenia i praktyki żywieniowe w grach”.
Spotkanie rozpoczęło się rozmową, w której udział wziął dr Agata Waszkiewicz z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego – autor książki „Delicious Pixels: Food in Video Games”, która była pretekstem do dyskusji – oraz dr Nina Augustynowicz z WH UŚ zajmującą się food studies. Rozmowę prowadziła dr Agnieszka Kliś-Brodowska z CBG.
Seminarium podzielono na trzy główne panele:
- Semiotyka spożywania (prowadząca dr Magdalena Bednorz),
- Trawienie transgresji (prowadząca dr Agnieszka Kliś-Brodowska),
- Kreowanie konsumpcji (prowadząca dr Nina Augustynowicz).
Prelekcje wygłosiło 9 osób. Wśród nich przedstawiciele Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, Uniwersytetu Jagiellońskiego i Uniwersytetu Warszawskiego.
Podczas spotkania zastanawialiśmy się m.in. nad tym, jak jedzenie może budować tożsamość bohaterów, ale też w jaki sposób przedstawianie pożywienia wpływa na odbiór przez samego gracza. Analizowaliśmy wizualne aspekty jedzenia oraz dźwiękowe. Poruszono także wątek jedzenia w kontekście propagandowym oraz kontrowersyjnego wykorzystania niektórych praktyk spożywczych.
Wydarzenie było transmitowane online. Informacje można było również śledzić na wydarzeniu facebookowym.
Dziękujemy wszystkim prelegentom za wystąpienia oraz uczestnikom seminarium za aktywny udział w wydarzeniu.
Wydarzenie realizowane jest w paśmie Miasto-Region-Akademia w ramach obchodów Europejskiego Miasta Nauki Katowice 2024.
Wydarzenie jest dofinansowane ze środków Województwa Śląskiego – Współorganizatora Europejskiego Miasta Nauki Katowice 2024.
Seminarium rozpoczęło się od dyskusji na temat książki autorstwa dr Agaty Waszkiewicz (KUL) | fot. Weronika Cygan-Adamczyk
Plakat i program wydarzenia
Organizatorzy
Dofinansowanie