Kobiety i mężczyźni mają podobną częstotliwość uzależnienia od jedzenia, jeżeli doświadczają symptomów stresu pourazowego (PTSD) – badania prof. Moniki Stojek i współpracowników
W swoim najnowszym artykule, „Investigating Sex Differences in Rates and Correlates of Food Addiction Status in Women and Men with PTSD”, opublikowanym w czasopiśmie „Nutrients”, prof. Monika Stojek wraz z współautorami artykułu ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Emory (Atlanta, USA) sprawdzali, czy istnieją różnice płciowe w występowaniu symptomów uzależnienia od jedzenia (food addiction) u osób, które doświadczyły traumatycznych wydarzeń, na skutek których rozwinęły symptomy stresu pourazowego (posttraumatic stress disorder lub, w skrócie, PTSD).
PTSD charakteryzuje się symptomami ponownego przeżywania traumatycznego wydarzenia oraz unikaniem bodźców, które mogą przypominać o tym wydarzeniu. Co ciekawe, PTSD jest związane z otyłością i problemami zdrowotnymi, w szczególności chorobami metabolicznymi, sugerując, że oprócz biologicznych zmian, które mogą wpływać na zdrowie fizyczne u osób z PTSD, zachodzą również zmiany w zachowaniu, które mogą przyczyniać się do pogorszenia zdrowia. Ponieważ symptomy PTSD często powodują problemy w codziennym funkcjonowaniu i są emocjonalnie obciążające, osoby z PTSD stosują rozmaite strategie na unikanie bodźców przypominających im o traumie, w tym strategie źle wpływające na zdrowie, takie jak stosowanie jedzenie pod wpływem silnych emocji. Ponadto, zaburzenia odżywiania występują z większą częstotliwością u kobiet niż mężczyzn (i są częściej przypisywane kobietom). Nieliczne badania, które zajmowały się różnicami płciowymi w uzależnieniu od jedzenia są niejednoznaczne i wskazują, że może ono być zjawiskiem o podobnej skali u kobiet i mężczyzn – szczególnie po uwzględnieniu poziomu stresu uczestników.
Badanie prof. Stojek przeprowadzone na próbie klinicznej weteranów amerykańskich sił zbrojnych zdiagnozowanych PTSD, wskazują, że niemalże jedna na pięć osób (18%) z PTSD doświadczyła klinicznie znaczących symptomów uzależnienia od jedzenia oraz, że częstotliwość tego zjawiska była bardzo podobna u kobiet (19%) i mężczyzn (17%). Te wyniki są znaczące, gdyż osoby z PTSD i uzależnieniem od jedzenia miały znacząco wyższy współczynnik masy ciała oraz znacząco wyższe symptomy PTSD, depresji, i zaburzeń odżywiania w porównaniu do osób bez uzależniania od jedzenia. Badanie to podkreśla, że w pracy klinicznej powinno się przywiązywać uwagę do zaburzeń odżywiania u mężczyzn, szczególnie kiedy doświadczyli oni traumy. Może to być szczególnie ważne w Polsce, gdzie częstotliwość otyłości jest wyższa u mężczyzn niż kobiet (w przeciwieństwie do Stanów Zjednoczonych). Dalsze plany badawcze prof. Stojek obejmują pogłębianie wiedzy na temat czynników emocjonalnych, które przyczyniają się do otyłości w Polsce.