Przejdź do treści

Uniwersytet Śląski w Katowicach

search
Wydział Nauk Społecznych

Media, żywność i zdrowie w jednym programie – nowy projekt edukacyjny

11.12.2025 - 09:46 aktualizacja 11.12.2025 - 09:49
Redakcja: violettakulik

Miło nam poinformować, że projekt pt. „Communication and food literacy: promoting a well-informed and healthy population” [COMFOODHEALTH] złożony w konkursie „SEED FUNDING PROGRAMME” (edycja 2), organizowanym przez sojusz Transform4Europe został przyjęty do finansowania i realizacji.

Liderem projektu jest Uniwersytet w Alicante reprezentowany przez prof. Cristinę González Díaz (Department of Communication and Social Psychology), a jego partnerami: Uniwersytet Śląski w Katowicach, reprezentowany przez dr hab. Karinę Leksy, prof. UŚ (Instytut Pedagogiki) oraz Portugalski Uniwersytet Katolicki, reprezentowany przez Luísę Magalhães (Faculty of Philosophy and Social Sciences).

Głównym celem projektu jest opracowanie nowoczesnego programu kształcenia, łączącego kompetencje medialne, wiedzę o żywności oraz cyfrową komunikację w obszarze zdrowia. Inicjatywa skierowana jest do studentów studiów licencjackich, magisterskich i doktoranckich, a także do szerokiego grona odbiorców społecznych.

Projekt zakłada m.in. rozwijanie umiejętności krytycznego myślenia w kontekście korzystania z mediów i informacji o żywności, promowanie rzetelnej, opartej na nauce komunikacji cyfrowej oraz wspieranie transformacji „od influencera do eksperta”. Ważnym elementem jest także tworzenie nowoczesnych szkoleń dotyczących komunikacji o żywności, zdrowiu i ryzyku w społeczeństwie cyfrowym. Jednym z kluczowych rezultatów projektu będzie włączenie kompetencji medialnych i wiedzy żywieniowej do stałych programów studiów, co zapewni długofalową trwałość oraz możliwość szerokiego wdrożenia nowego podejścia na uczelniach. Inicjatywa ma szansę stać się ważnym krokiem w kierunku odpowiedzialnej, świadomej i opartej na dowodach naukowych komunikacji zdrowotnej w erze cyfrowej.

plakat

return to top