Dr Monika Stojek, prof. UŚ opublikowała we współautorstwie z badaczami z kilku ośrodków z USA artykuł pt. „A Pilot Randomized Control Trial Testing a Smartphone-Delivered Food Attention Retraining Program in Adolescent Girls with Overweight or Obesity” w czasopiśmie Nutrients.
Artykuł opisuje wyniki badania, w którym nastolatki doświadczające nadwagi używały aplikacji w telefonie, żeby zmienić swoje nawyki żywieniowe poprzez zmianę stronniczości uwagi (attention bias) wobec jedzenia.
68 nastolatek uczestniczyło w sesji neuroobrazowania, przy użyciu magnetoencefalografii i rozwiązywały zadanie mierzące poziom ich stronniczości uwagi w stronę obrazów przedstawiających jedzenie. Ponadto, wzięły udział w posiłku laboratoryjnym, w którym miały nieograniczony dostęp do różnorodnych pokarmów a ich spożycie kaloryczne zostało zmierzone. Następnie połowa uczestniczek została przydzielona do grupy interwencyjnej, w ramach której przez dwa tygodnie, trzy razy dziennie używały aplikacji telefonicznej, która miała na celu zmianę skupienia uwagi z bodźców związanych z jedzeniem na bodźce niezwiązane z jedzeniem; połowa uczestniczek używała aplikacji w tej samej częstotliwości, ale ich skupienie uwagi nie było modyfikowane.
Wyniki pokazały, że nastolatki, które otrzymały interwencję, wykazały się mniejszą stronniczością uwagi wobec jedzenia i wykazały się mniejszą aktywacją w regionach mózgu związanych z układem nagrody w odpowiedzi na bodźce związane z jedzeniem oraz spożyły mniej jedzenia w posiłku laboratoryjnym, w porównaniu do osób w grupie kontrolnej.
Wyniki są obiecujące, ale powinny być zreplikowane w większej próbie.