Przejdź do treści

Uniwersytet Śląski w Katowicach

search
Wydział Humanistyczny

7. Dzień Komunikacji Międzykulturowej na Wydziale Humanistycznym Uniwersytetu Śląskiego

11.12.2025 - 13:18 aktualizacja 11.12.2025 - 15:30
Redakcja: annarusinek

3 grudnia na Wydziale Humanistycznym Uniwersytetu Śląskiego odbył się 7. Dzień Komunikacji Międzykulturowej, realizowany w tym roku pod hasłem „Jedzenie jako kod kulturowy”.

Wydarzenie otworzyli:

  • prof. dr hab. Renata Dampc-Jarosz, Dziekan Wydziału Humanistycznego Uniwersytetu Śląskiego,
  • prof. UŚ dr Paweł Zakrajewski, Dyrektor Kierunku Lingwistyka Stosowana oraz Dyrektor Instytutu Króla Sejonga w Katowicach.

Część wykładową poprowadziła również pani Maria Muszyńska, przewodnicząca Koła Naukowego Komunikacji Międzykulturowej.

Wydarzenie zgromadziło studentów, pracowników naukowych, uczniów szkół współpracujących z Uniwersytetem Śląskim oraz pasjonatów kultur z różnych zakątków świata. Spotkanie stało się przestrzenią do rozmów o różnorodności, tradycjach oraz komunikacji międzykulturowej w perspektywie międzynarodowej.


Wystąpienia prelegentów

W programie znalazły się prezentacje dotyczące m.in. kulinariów jako elementu kodu kulturowego, kuchni koreańskiej, anglosaskich tradycji kulinarnych, kultur słowiańskich, smaków wschodniosłowiańskich oraz chińskiej kultury kulinarnej. Wystąpili:

  • prof. UŚ dr hab. Agnieszka SolskaFoods as a Cultural Code at Two Edges of Eurasia
  • Heejin Kang (Instytut Króla Sejonga) – Korean Street Food – More Than Just Kimchi
  • Weronika Wicherek i Adam Zuber (Koło Naukowe Teachers United) – It’s Party O’clock
  • Małgorzata Otorowska, Kiril Shutka, Karolina Zielińska, Julia Machej, Maksymilian Pikul, Laura Dimitrova (Koło Naukowe Slawistów „Światowid”) – Przy słowiańskim stole
  • Koło Naukowe Rusycystów „Rosyjska Ruletka”Wschodniosłowiańskie smaki i smaczki na stole i w języku
  • Wiktoria Tarnowska i Cyprian KocurekChiny od „kuchni”

„O kulturach, na stojąco” – stoliki tematyczne

W drugiej części wydarzenia uczestnicy mieli okazję odwiedzić stanowiska w ramach „Cultural Table Talks / O kulturach, na stojąco”.
W tym roku przygotowano stoliki reprezentujące następujące obszary kulturowe:

anglosaski, chiński, francuski, hiszpański i iworyjski, indyjski, japoński, koreański, niemieckojęzyczny, słowiański, szwedzki, turecki, uzbecki, wschodniosłowiański


Organizatorzy i współorganizatorzy

Wydarzenie zostało przygotowane przez Koło Naukowe Komunikacji Międzykulturowej we współpracy z:

  • Instytutem Króla Sejonga Uniwersytetu Śląskiego
  • Kołem Naukowym Rusycystów „Rosyjska Ruletka”
  • Międzywydziałowym Kołem Chińskim
  • Kołem Naukowym Kagura
  • Kołem Naukowym Francofil(le)s
  • Kołem Naukowym Slawistów „Światowid”
  • Kołem Naukowym Teachers United
  • uczniami Katolickiej Szkoły Podstawowej im. św. Jacka w Katowicach

 


Podziękowania i koordynacja

Na zakończenie warto podkreślić wkład osób, które od lat współtworzą charakter tego wydarzenia.

Głównym spiritus movens i pomysłodawczynią wydarzenia była dr Urszula Michalik.

Część wykładową koordynowały mgr Iwona Sznicer oraz dr Urszula Michalik.

Za całościową koordynację stolików tematycznych odpowiadały dr Alicja Mrózek oraz dr Agata Borek.

Dr Cecylia Tatoj wspierała również ogólną organizację wydarzenia.


Opiekunowie poszczególnych stolików

  • stolik anglosaski – dr hab. Katarzyna Papaja, dr Adam Pluszczyk
  • stolik chiński – dr Katarzyna Knoll, Sitong Adler
  • stolik francuski – mgr Krystyna Arabska
  • stolik hiszpański i iworyjski – dr Aniela Kucharska
  • stolik indyjski – mgr Daria Szymura wraz z uczniami Katolickiej Szkoły Podstawowej im. św. Jacka
  • stolik japoński – dr Maria Spiechowicz
  • stolik koreański – prof. UŚ dr Paweł Zakrajewski, Heejin Kang
  • stolik niemieckojęzyczny – dr Agata Borek
  • stolik słowiański – mgr Tina Jugovic, dr Katarzyna Majdzik-Papic
  • stolik szwedzki – mgr Marta Michnik-Grochowska
  • stolik turecki – dr Urszula Michalik
  • stolik uzbecki – dr Cecylia Tatoj
  • stolik wschodniosłowiański – prof. UŚ dr Lidia Mięsowska

 

Wydarzenie zostało wsparte finansowo przez Samorząd Studencki oraz Śląski Oddział Współpracy Polska-Wschód.
Dodatkowo Instytut Króla Sejonga wzbogacił część kulinarną, zapewniając tradycyjne potrawy kuchni koreańskiej.

fot. materiały własne

uczestnicy konferencji podczas słuchania wykładu

return to top