Do tego, aby dzień święty święcić w przypadku pizzy nie trzeba nikogo namawiać.
Przeważająca większość sympatyków pizzy na pytanie jakiej narodowości jest ta potrawa, odpowie: „Włochy!” A prawda jest trochę inna.
Płaskie placki (początkowo bez dodatku drożdży) znane były we wszystkich kulturach i cywilizacjach starożytnych. W starożytnym Egipcie pełniły funkcję środka płatniczego. Starożytni Grecy wypiekali pity, które smarowali oliwą i przyprawiali ziołami. Od nich Rzymianie przejęli ten zwyczaj kulinarny i zmodyfikowali, tworząc focaccie – płaskie lub pulchne placki z solą, szałwią i rozmarynem, skrapiane oliwą.
Na przestrzeni wieków placki z mąki i wody z dodatkiem soli i oliwy (oraz w wielu przypadkach zakwasu) cieszyły się niesłabnącą popularnością, ewoluując w różnych krajach i dostosowując się do stref klimatycznych. Słowianie słyną ze znanych do dzisiaj podpłomyków.
Ale pierwsza pizza w formie, jaką dziś znamy, została ustalona i skonsumowana w 1889 roku, kiedy królowa Włoch, Małgorzata Sabaudzka wraz z małżonkiem, odwiedziła Neapol. Kucharz odpowiedzialny za nakarmienie królewskiej pary uraczył dostojnych gości plackiem w barwach narodowych: z bazylią (zieleń), serem mozzarella (biel) i pomidorami (czerwień). Danie to po dziś dzień nosi nazwę Margherita na cześć królowej.
I tu rozpoczęła się trwająca do dzisiaj era panowania pizzy na stołach całego świata. Ekspansja prostego placka przekroczyła wszelkie granice geograficzne. W każdym kraju nie ma miejsca, gdzie nie podaje się pizzy.
Amerykanie stworzyli swoją wersję pizzy – „na bogato” – z wieloma dodatkami. Włosi pozostali przy prostym trzyskładnikowym przepisie według zasady „mniej znaczy więcej”.
W 1962 roku w Kanadzie powstała tzw. pizza hawajska: z serem, szynką i ananasem, która podzieliła świat miłośników pizzy. Odmianę hawajską stworzył grecki imigrant, Sam Panopoulos, który dla żartu położył na ciasto plasterki ananasa. To nie pierwszy taki przypadek, że żartobliwe działanie wchodzi do codzienności już na stałe.
Pizza ma zwykle kształt koła i w takiej formie jest sprzedawana przez restauracje. Do wyboru są różne wielkości – można rzec: o różnej średnicy. I tu pojawiło się pytanie: czy lepiej kupić 2 małe pizze czy 1 dużą? A z pomocą przychodzi niczym bohater – poczciwa Ludolfina – liczba Pi, dzięki której bez trudu obliczymy, co nam się bardziej opłaca (jeśli ktoś bardziej lubi chrupiące ciasto na brzegach – wiadomo, że wybierze 2 mniejsze pizze ).
9 lutego to też Dzień bezpiecznego Internetu ustanowiony w 2005 roku przez Komisję Europejską. Ma na celu podnoszenie świadomości, jakie zagrożenia niesie za sobą użytkowanie Internetu. W cyberprzestrzeni można łatwo paść ofiarą oszustwa, cyberprzemocy, hejtu, czy utraty danych cyfrowych i środków pieniężnych. Wiedza o tym, jak przed tymi zagrożeniami uchronić siebie i swoich bliskich, jest kluczowa do prawidłowego i bezpiecznego funkcjonowania w Sieci.
Świętujcie dziś przy ulubionej pizzy (nie dyskryminujmy hawajskiej!) i uważajcie na siebie.
Uniwersytet Śląski w Katowicach przywiązuje dużą wagę do poszanowania prywatności użytkowników odwiedzających serwisy internetowe Uczelni. W celu optymalizacji usług, umożliwienia prawidłowego funkcjonowania i zapisywania ustawień poszczególnych użytkowników, strony internetowe Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach wykorzystują tzw. cookies (z ang. ciasteczka). Cookies to małe pliki tekstowe wysyłane przez serwis do przeglądarki internetowej użytkownika na urządzeniu końcowym (komputer, smartfon, tablet, itp.). W tym miejscu możecie Państwo podjąć decyzję dotyczącą typów plików cookies, które będą wykorzystywane w tym serwisie internetowym. Zachęcamy do zapoznania się z Polityką Prywatności Serwisów Internetowych Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Pliki zapewniające prawidłowe funkcjonowanie strony internetowej i jej podstawowych funkcji. Bez nich nie jest możliwe prawidłowe korzystanie z usług online.
Preferencje
Pliki cookie z tej kategorii są stosowane w celu zapamiętania preferencji użytkownika dotyczących różnych funkcjonalności strony internetowej. Dzięki nim strona może zapamiętać wybrane przez użytkownika ustawienia, takie jak język, rozmiar czcionki, czy preferencje dotyczące prywatności.
Statystyczne
Statystyczne pliki cookie umożliwiają śledzenie liczby i źródła odwiedzin, dzięki czemu możliwy jest pomiar efektywności danego serwisu internetowego. Ten rodzaj plików cookie umożliwia między innymi odpowiedź na pytanie, które podstrony są najczęściej lub najrzadziej odwiedzane oraz w jaki sposób odwiedzający poruszają się po stronach internetowych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Inne pliki cookies
Pliki nie wpisujące się w żadną z wymienionych kategorii.