UDA-FESL.10.25-IZ.01-06D4/23-00
Ogłoszenie rekrutacyjne
Uniwersytet Śląski w Katowicach zaprasza nauczycieli akademickich – pracowników badawczo-dydaktycznych oraz dydaktycznych prowadzących zajęcia na kierunkach związanych z zieloną i cyfrową gospodarką (w szczególności: chemia, technologia chemiczna) – do udziału w projekcie:
Chemia dla Zielonej Gospodarki: Inicjatywa Edukacyjna
Zadanie 1 – Wsparcie Kadry Uczelni.
Kursy i szkolenia dla kadry podnoszące kompetencje kadry związane z zieloną i cyfrową transformacją.
Forma wsparcia: Kursy i szkolenia zewnętrzne: Moduł IV: Naturalne i chemiczne dodatki do żywności, aromaty i barwniki.
- Łączny czas trwania: 16 godzin szkoleniowych
- Forma zajęć: stacjonarnie (Katowice, ul. Bankowa 14) lub online – do ustalenia z grupą
- Termin realizacji: rok akademicki 2025/2026 (po utworzeniu grupy)
- Grupa szkoleniowa: maks. 10 osób
- Koszt: udział bezpłatny (szkolenie finansowane ze środków UE)
Naturalne i chemiczne dodatki do żywności, aromaty i barwniki (16 godzin)
Plan szkolenia:
- Wymagania prawne dotyczące dodatków do żywności.
- Rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności.
- Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 – unijny wykaz dodatków do żywności.
- Rozporządzenie (UE) nr 1169/2011 – informacje dla konsumentów o żywności.
- Wykaz i klasyfikacja dodatków do żywności.
- Grupy dodatków (konserwanty, wzmacniacze smaku, przeciwutleniacze, emulgatory).
- Dopuszczalne normy i ograniczenia stosowania.
- Cele stosowania dodatków do żywności, aromaty, barwniki.
- Technologiczne i sensoryczne funkcje dodatków.
- Wpływ na trwałość, wygląd i smak produktów spożywczych.
- Wpływ dodatków do żywności na zdrowie.
- Bezpieczne stosowanie dodatków zgodnie z przepisami.
- Ryzyka związane z nadmiernym spożyciem substancji dodatkowych.
Rekrutacja
- Termin składania zgłoszeń: 8–12 września 2025 r.
- Regulamin rekrutacji: https://aktyprawne.us.edu.pl/d/7574/6/
- Dokumenty wymagane: formularz zgłoszeniowy
- Sposób dostarczenia dokumentów
- osobiście lub pocztą/kurierem (decyduje data wpływu) do Biura Projektu: Bankowa 14, Katowice, pok. 328,
od poniedziałku do piątku, godz. 8:00–15:00 - w przypadku trudności z dostarczeniem dokumentów w ww. godzinach – prosimy o kontakt mailowy z Koordynatorem Projektu
- osobiście lub pocztą/kurierem (decyduje data wpływu) do Biura Projektu: Bankowa 14, Katowice, pok. 328,
Komisja rekrutacyjna:
- Przewodnicząca Komisji: dr hab. Aneta Słodek, prof. UŚ ,
- Członek: dr Monika Żarska
- Członek: dr Mateusz Penkala
Kontakt
Kontakt do zespołu odpowiedzialnego za proces rekrutacji:
Przewodnicząca komisji: dr Aneta Słodek, prof. UŚ
E-mail: aneta.slodek@us.edu.pl, tel.: 32 359 2116
Asystentka ds. administracyjnych: dr Monika Żarska
E-mail: monika.zarska@us.edu.pl, tel. 32 359 2285
W razie zgłoszonego zapotrzebowania zorganizowane zostanie spotkanie lub sesja online.
Dalsze kroki po zakwalifikowaniu do projektu
Osoby przyjęte do udziału otrzymają wiadomość e-mail. Następnie będą zobowiązane do:
- zapoznania się z klauzulami informacyjnymi RODO
- wypełnienia Formularza danych osobowych
- podpisania Deklaracji uczestnictwa.
Dokumenty zostaną przesłane na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.
Pełna lista kursów i szkoleń w ramach projektu w roku akademickim 2025/2026 znajduje się na stronie projektu: Chemia dla Zielonej Gospodarki
Ogłoszenie rekrutacyjne do pobrania
Zapraszamy