Przejdź do treści

Uniwersytet Śląski w Katowicach

  • Polski
  • English
search
Wydział Nauk Ścisłych i Technicznych
Logo Europejskie Miasto Nauki Katowice 2024

Projekt Chemia dla Zielonej Gospodarki | Rekrutacja do zadania 1: Wsparcie Kadry Uczelni – szkolenie: Naturalne i chemiczne dodatki do żywności, aromaty i barwniki

03.09.2025 - 11:21 aktualizacja 03.09.2025 - 14:41
Redakcja: jp

cztery flagi: niebieska z 3 gwiazdami, flaga polski, flaga unii europejskiej, żółty orzeł na niebieskim tle

UDA-FESL.10.25-IZ.01-06D4/23-00

Ogłoszenie rekrutacyjne

Uniwersytet Śląski w Katowicach zaprasza nauczycieli akademickich – pracowników badawczo-dydaktycznych oraz dydaktycznych prowadzących zajęcia na kierunkach związanych z zieloną i cyfrową gospodarką (w szczególności: chemia, technologia chemiczna) – do udziału w projekcie:

Chemia dla Zielonej Gospodarki: Inicjatywa Edukacyjna
Zadanie 1 – Wsparcie Kadry Uczelni.
Kursy i szkolenia dla kadry podnoszące kompetencje kadry związane z zieloną i cyfrową transformacją.


Forma wsparcia: Kursy i szkolenia zewnętrzne: Moduł IV: Naturalne i chemiczne dodatki do żywności, aromaty i barwniki.

  • Łączny czas trwania: 16 godzin szkoleniowych
  • Forma zajęć: stacjonarnie (Katowice, ul. Bankowa 14) lub online – do ustalenia z grupą
  • Termin realizacji: rok akademicki 2025/2026 (po utworzeniu grupy)
  • Grupa szkoleniowa: maks. 10 osób
  • Koszt: udział bezpłatny (szkolenie finansowane ze środków UE)

Naturalne i chemiczne dodatki do żywności, aromaty i barwniki (16 godzin)

Plan szkolenia:

  1. Wymagania prawne dotyczące dodatków do żywności.
    1. Rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności.
    2. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 – unijny wykaz dodatków do żywności.
    3. Rozporządzenie (UE) nr 1169/2011 – informacje dla konsumentów o żywności.
  2. Wykaz i klasyfikacja dodatków do żywności.
    1. Grupy dodatków (konserwanty, wzmacniacze smaku, przeciwutleniacze, emulgatory).
    2. Dopuszczalne normy i ograniczenia stosowania.
  3. Cele stosowania dodatków do żywności, aromaty, barwniki.
    1. Technologiczne i sensoryczne funkcje dodatków.
    2. Wpływ na trwałość, wygląd i smak produktów spożywczych.
  4. Wpływ dodatków do żywności na zdrowie.
    1. Bezpieczne stosowanie dodatków zgodnie z przepisami.
    2. Ryzyka związane z nadmiernym spożyciem substancji dodatkowych.

Rekrutacja

  • Termin składania zgłoszeń: 8–12 września 2025 r.
  • Regulamin rekrutacji: https://aktyprawne.us.edu.pl/d/7574/6/
  • Dokumenty wymagane: formularz zgłoszeniowy
  • Sposób dostarczenia dokumentów
    • osobiście lub pocztą/kurierem (decyduje data wpływu) do Biura Projektu: Bankowa 14, Katowice, pok. 328,
      od poniedziałku do piątku, godz. 8:00–15:00
    • w przypadku trudności z dostarczeniem dokumentów w ww. godzinach – prosimy o kontakt mailowy z Koordynatorem Projektu

Komisja rekrutacyjna:

  1. Przewodnicząca Komisji: dr hab. Aneta Słodek, prof. UŚ ,
  2. Członek: dr Monika Żarska
  3. Członek: dr Mateusz Penkala

Kontakt

Kontakt do zespołu odpowiedzialnego za proces rekrutacji:
Przewodnicząca komisji: dr Aneta Słodek, prof. UŚ
E-mail: aneta.slodek@us.edu.pl, tel.: 32 359 2116
Asystentka ds. administracyjnych: dr Monika Żarska
E-mail: monika.zarska@us.edu.pl, tel. 32 359 2285

W razie zgłoszonego zapotrzebowania zorganizowane zostanie spotkanie lub sesja online.

Dalsze kroki po zakwalifikowaniu do projektu

Osoby przyjęte do udziału otrzymają wiadomość e-mail. Następnie będą zobowiązane do:

  • zapoznania się z klauzulami informacyjnymi RODO
  • wypełnienia Formularza danych osobowych
  • podpisania Deklaracji uczestnictwa.

Dokumenty zostaną przesłane na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.


Pełna lista kursów i szkoleń w ramach projektu w roku akademickim 2025/2026 znajduje się na stronie projektu: Chemia dla Zielonej Gospodarki

Ogłoszenie rekrutacyjne do pobrania

Zapraszamy

return to top