𝘾𝙯𝙚𝙠𝙤𝙡𝙖𝙙𝙖 – czy są osoby, które jej nie lubią? Z pewnością takie się znajdą, jednak zdecydowana większość ludzi odczuwa przyjemność, jedząc lub pijąc czekoladowe specjały. Przyczyną tego jest wpływ czekolady na nasz system nerwowy. Często też powiązanie jej spożycia z przyjemnymi sytuacjami. A nawet jeśli sytuacje są nieprzyjemne, pamiętajcie:
𝗰𝘇𝗲𝗸𝗼𝗹𝗮𝗱𝗮 𝗻𝗶𝗲 𝗽𝘆𝘁𝗮, 𝗰𝘇𝗲𝗸𝗼𝗹𝗮𝗱𝗮 𝗿𝗼𝘇𝘂𝗺𝗶𝗲
Czym jest czekolada?
To produkt wytwarzany z owoców kakaowca (dokładniej z nasion, z których pozyskiwana jest tzw. miazga kakaowa). Obok miazgi kakaowej w czekoladzie znajdziemy tłuszcz kakaowy (lub inny roślinny) oraz, w zależności od rodzaju, substancje słodzące oraz inne dodatki (np. mleko, bakalie czy orzechy). Rodzajów czekolady można by rzec jest tyle, ilu mistrzów, którzy są fachowo przygotowani do jej wytwarzania. Warto wspomnieć, że jest to proces wymagający kunsztu i uwagi (czekolada jest niezwykle czuła na zmiany temperatury!). Patrząc jednak na podstawowe rodzaje, wyróżniamy cztery: ciemną (o najkrótszym składzie i wysokim procencie zwartości kakao), deserową (zawiera dodatek cukru lub innej substancji słodzącej), mleczną (w składzie dodatkowo obok miazgi i tłuszczu ma cukier i mleko) oraz białą (z prawdziwą czekoladą wspólny ma jedynie kształt i to, że przyjemnie roztapia się w ustach, jednak nie zawiera kakao i jest mieszaniną utwardzonych tłuszczy i cukru).
𝘾𝙯𝙮 𝙘𝙯𝙚𝙠𝙤𝙡𝙖𝙙𝙖 𝙟𝙚𝙨𝙩 𝙯𝙙𝙧𝙤𝙬𝙖?
Niektórzy mówią, że skoro czekolada jest zrobiona z rośliny, to jest sałatką. Może nie jest to do końca prawda, ale jej naturalne pochodzenie sprawia, że ma ona sprzyjające zdrowiu właściwości (uściślijmy, że mówimy o czekoladzie wyprodukowanej z owoców kakaowca, o wysokiej zawartości miazgi). Jest bogata w 𝙖𝙣𝙩𝙮𝙤𝙠𝙨𝙮𝙙𝙖𝙣𝙩𝙮 wspomagające walkę z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym przez nie wywołanym. Zawarte w niej 𝙛𝙡𝙖𝙬𝙤𝙣𝙤𝙞𝙙𝙮 mogą polepszyć kondycję naszego układu sercowo-naczyniowego oraz pozytywnie wpłynąć na ochronę naszej skóry przed promieniowaniem UV. Dobrze wpływa również na gospodarkę cholesterolu oraz obniża ryzyko ataku serca. Bezsprzecznie u większości osób powoduje również poprawę nastroju, co nie jest bez znaczenia, jeżeli mowa o kondycji naszego organizmu. Zaznaczmy, że wymienione benefity spożywania czekolady mają miejsce, gdy dawkujemy ją w sposób racjonalny – delektując się kostkami, nie całymi tabliczkami.
Czy czekolada ma zatem jakieś wady? Wydawałoby się, że nie, jednak stosowana w nadmiarze z pewnością spowoduje przyrost kochanego ciałka, gdyż jest wysokokalorycznym produktem. Może też wywoływać reakcje alergiczne u osób wrażliwych. W skrajnych przypadkach jej regularne, niekontrolowane spożycie prowadzi do uzależnienia, które nazywamy 𝙘𝙯𝙚𝙠𝙤𝙡𝙖𝙙𝙤𝙝𝙤𝙡𝙞𝙯𝙢𝙚𝙢.
Pomimo kilku „niebezpieczeństw” czekolada jest zalecana do umiarkowanego spożycia i z pewnością jest smaczną opcją na dostarczenie porcji dobrych składników do naszego organizmu.
W dzień jej święta zwiększmy dawkę terapeutyczną by uczcić ją odpowiednio.
Uniwersytet Śląski w Katowicach przywiązuje dużą wagę do poszanowania prywatności użytkowników odwiedzających serwisy internetowe Uczelni. W celu optymalizacji usług, umożliwienia prawidłowego funkcjonowania i zapisywania ustawień poszczególnych użytkowników, strony internetowe Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach wykorzystują tzw. cookies (z ang. ciasteczka). Cookies to małe pliki tekstowe wysyłane przez serwis do przeglądarki internetowej użytkownika na urządzeniu końcowym (komputer, smartfon, tablet, itp.). W tym miejscu możecie Państwo podjąć decyzję dotyczącą typów plików cookies, które będą wykorzystywane w tym serwisie internetowym. Zachęcamy do zapoznania się z Polityką Prywatności Serwisów Internetowych Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Pliki zapewniające prawidłowe funkcjonowanie strony internetowej i jej podstawowych funkcji. Bez nich nie jest możliwe prawidłowe korzystanie z usług online.
Preferencje
Pliki cookie z tej kategorii są stosowane w celu zapamiętania preferencji użytkownika dotyczących różnych funkcjonalności strony internetowej. Dzięki nim strona może zapamiętać wybrane przez użytkownika ustawienia, takie jak język, rozmiar czcionki, czy preferencje dotyczące prywatności.
Statystyczne
Statystyczne pliki cookie umożliwiają śledzenie liczby i źródła odwiedzin, dzięki czemu możliwy jest pomiar efektywności danego serwisu internetowego. Ten rodzaj plików cookie umożliwia między innymi odpowiedź na pytanie, które podstrony są najczęściej lub najrzadziej odwiedzane oraz w jaki sposób odwiedzający poruszają się po stronach internetowych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Inne pliki cookies
Pliki nie wpisujące się w żadną z wymienionych kategorii.