Przejdź do treści

Uniwersytet Śląski w Katowicach

search
Wydział Nauk Ścisłych i Technicznych

Projekt Chemia dla Zielonej Gospodarki | Rekrutacja do zadania 1: Wsparcie Kadry Uczelni – szkolenie Analiza zagrożeń

03.09.2025 - 10:49 aktualizacja 03.09.2025 - 11:38
Redakcja: jp

cztery flagi: niebieska z 3 gwiazdami, flaga polski, flaga unii europejskiej, żółty orzeł na niebieskim tle

UDA-FESL.10.25-IZ.01-06D4/23-00

Ogłoszenie rekrutacyjne

Uniwersytet Śląski w Katowicach zaprasza nauczycieli akademickich – pracowników badawczo-dydaktycznych oraz dydaktycznych prowadzących zajęcia na kierunkach związanych z zieloną i cyfrową gospodarką (w szczególności: chemia, technologia chemiczna) – do udziału w projekcie:

Chemia dla Zielonej Gospodarki: Inicjatywa Edukacyjna
Zadanie 1 – Wsparcie Kadry Uczelni.
Kursy i szkolenia dla kadry podnoszące kompetencje kadry związane z zieloną i cyfrową transformacją.


Forma wsparcia: Kursy i szkolenia zewnętrzne: Moduł III: Analiza zagrożeń o charakterze chemicznym w procesach produkcji, przetwarzania i dystrybucji środków spożywczych

  • Łączny czas trwania: 16 godzin szkoleniowych
  • Forma zajęć: stacjonarnie (Katowice, ul. Bankowa 14) lub online – do ustalenia z grupą
  • Termin realizacji: rok akademicki 2025/2026 (po utworzeniu grupy)
  • Grupa szkoleniowa: maks. 10 osób
  • Koszt: udział bezpłatny (szkolenie finansowane ze środków UE)

Analiza zagrożeń o charakterze chemicznym w procesach produkcji, przetwarzania i dystrybucji środków spożywczych (16 godzin)

Plan szkolenia:

  1. System HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli).
    1. Rola HACCP w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności.
    2. Integracja HACCP z systemami ISO 22000, BRC Food, IFS Food.
  2. Ćwiczenia praktyczne – wdrożenie HACCP.
    1. Identyfikacja potencjalnych zagrożeń chemicznych.
    2. Wyznaczanie krytycznych punktów kontroli (CCP).
    3. Ustalanie granic i monitorowanie krytycznych punktów kontrolnych.
    4. Wdrażanie działań korygujących.
  3. Procedury weryfikacji systemu HACCP i dokumentacja.
    1. Metody monitorowania i weryfikacji skuteczności systemu.
    2. Prowadzenie wymaganej dokumentacji i zapisów.
  4. Bezpieczeństwo żywności – ćwiczenia praktyczne.
    1. Identyfikacja źródeł zagrożeń chemicznych (pozostałości pestycydów, substancje dodatkowe, poziomy zanieczyszczeń).
    2. Ocena bezpieczeństwa stosowanych substancji dodatkowych.
    3. Przepisy dotyczące przechowywania, transportu i napromieniania żywności.

Rekrutacja

  • Termin składania zgłoszeń: 5–12 września 2025 r.
  • Regulamin rekrutacji: https://aktyprawne.us.edu.pl/d/7574/6/
  • Dokumenty wymagane: formularz zgłoszeniowy
  • Sposób dostarczenia dokumentów
    • osobiście lub pocztą/kurierem (decyduje data wpływu) do Biura Projektu: Bankowa 14, Katowice, pok. 328,
      od poniedziałku do piątku, godz. 8:00–15:00
    • w przypadku trudności z dostarczeniem dokumentów w ww. godzinach – prosimy o kontakt mailowy z Koordynatorem Projektu

Komisja rekrutacyjna:

  1. Przewodnicząca Komisji: dr Katarzyna Kowalska-Szojda, prof. UŚ,
  2. Członek: dr Monika Żarska
  3. Członek: dr Mateusz Penkala

Kontakt

Kontakt do zespołu odpowiedzialnego za proces rekrutacji:
Koordynator Projektu: dr Katarzyna Kowalska-Szojda, prof. UŚ
E-mail: katarzyna.kowalska-szojda@us.edu.pl, tel.: 32 359 1460
Asystentka ds. administracyjnych: dr Monika Żarska
E-mail: monika.zarska@us.edu.pl, tel. 32 359 2285

W razie zgłoszonego zapotrzebowania zorganizowane zostanie spotkanie lub sesja online.

Dalsze kroki po zakwalifikowaniu do projektu

Osoby przyjęte do udziału otrzymają wiadomość e-mail. Następnie będą zobowiązane do:

  • zapoznania się z klauzulami informacyjnymi RODO
  • wypełnienia Formularza danych osobowych
  • podpisania Deklaracji uczestnictwa.

Dokumenty zostaną przesłane na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.


Pełna lista kursów i szkoleń w ramach projektu w roku akademickim 2025/2026 znajduje się na stronie projektu: Chemia dla Zielonej Gospodarki

Ogłoszenie rekrutacyjne do pobrania

Zapraszamy

return to top