3 grudnia 2025 roku na Wydziale Humanistycznym Uniwersytetu Śląskiego odbył się 7. Dzień Komunikacji Międzykulturowej, realizowany w tym roku pod hasłem „Jedzenie jako kod kulturowy”.
W programie znalazły się prezentacje dotyczące m.in. kulinariów jako elementu kodu kulturowego, kuchni koreańskiej, anglosaskich tradycji kulinarnych, kultur słowiańskich, smaków wschodniosłowiańskich oraz chińskiej kultury kulinarnej.
Uczestnicy mogli również odwiedzić stanowiska w ramach „Cultural Table Talks / O kulturach, na stojąco”. W tym roku przygotowano stoliki reprezentujące następujące obszary kulturowe: anglosaski, chiński, francuski, hiszpański i iworyjski, indyjski, japoński, koreański, niemieckojęzyczny, słowiański, szwedzki, turecki, uzbecki, wschodniosłowiański.
Wydarzenie zgromadziło studentów, pracowników naukowych, uczniów szkół współpracujących z Uniwersytetem Śląskim oraz pasjonatów kultur z różnych zakątków świata. Spotkanie stało się przestrzenią do rozmów o różnorodności, tradycjach oraz komunikacji międzykulturowej w perspektywie międzynarodowej.
Szczegółowa relacja ze spotkania znajduje się na stronie Wydziału Humanistycznego UŚ.
