Komórki macierzyste i ich wpływ na procesy zachodzące w organizmach żywych stworzeń to główne zainteresowania naukowe prof. dr hab. Magdaleny Rost-Roszkowskiej – gościni siódmej odsłony Sceny Premier Naukowych: Naukowego Talk Show.
To jednak nie wszystkie zagadnienia, jakie zostaną poruszone podczas naszego wydarzenia. Zaproszona badaczka opowie nam również m.in. o pewnej gąsienicy, która dzięki swoim kulinarnym upodobaniom może przyczynić się do ocalenia Ziemi.
Prof. dr hab. Magdalena Rost-Roszkowska od ponad 20 lat związana jest z Uniwersytetem Śląskim w Katowicach. Tutaj ukończyła studia magisterskie na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska oraz studia magisterskie na Wydziale Matematyki, Fizyki i Chemii. Jej studia doktoranckie oraz praca naukowa związane są z Katedrą, a obecnie Zespołem Histologii i Embriologii Zwierząt.
Materiał filmowy
Co i dlaczego chroni nasze organizmy?
Prof. dr hab. Rost-Roszkowską interesują procesy starzenia oraz śmierci komórek w różnych narządach i tkankach organizmów zwierzęcych oraz rola komórek macierzystych w regeneracji narządów. Badaczka skupia się na analizie wpływu różnych czynników pochodzących ze środowiska zewnętrznego (mikroorganizmy, metale ciężkie, pestycydy, substancje toksyczne, brak pokarmu, brak wody itp.) na narządy i tkanki. Pragnie znaleźć odpowiedź na pytanie, jakie mechanizmy są uruchamiane w celu ochrony tych narządów i utrzymaniu jak najdłuższej homeostazy komórek.
Plastikowe menu gąsienicy
Oprócz prowadzenia powyższych badań prof. dr hab. Rost-Roszkowska zajmuje się również zagadnieniem obecności plastików w środowisku naturalnym i ich wpływem na nie. Badaczka wraz ze swoim zespołem prowadzi badania na larwach nocnego motyla Galleria mellonella (Barciak większy). Doświadczenia przeprowadzone kilka lat temu wskazują, że gąsienice tego motyla, będące szkodnikami uli, są w stanie spożywać torby foliowe i reklamówki (np. polietylenowe). Te wyjątkowe preferencje mogłyby być zatem wykorzystywane w procesach biodegradacji plastików. Obecnie prowadzone są badania, które pozwolą ocenić, jakie zmiany zachodzą w tkankach układu pokarmowego tych zwierząt po spożyciu plastików oraz czy zmiany będą widoczne także u ich potomstwa.