Centrum Badawcze Nowych Technik Genomowych
Impulsem do utworzenia centrum jest coraz powszechniejsze wykorzystywanie nowych technik genomowych (ang. new genomic techniques; NGT) nie tylko w nauce, ale również w medycynie oraz hodowli nowych odmian roślin czy ras zwierząt gospodarskich. Obecnie w Parlamencie Europejskim trwają prace zmierzające do dopuszczenia, na obszarze Unii Europejskiej, wykorzystania roślin uzyskanych metodami NGT do produkcji żywności i pasz. Oznacza to, że w niedługiej przyszłości należy spodziewać się znacznie większego wykorzystania NGT w przemyśle.
W związku z nielimitowanym wykorzystaniem tego typu organizmów w produkcji żywności oraz pasz należy spodziewać się dużo wyraźniejszego zainteresowania opisywanymi technikami wśród społeczeństwa, ze szczególnym uwzględnieniem zagadnienia ewentualnego wpływu konsumpcji produktów zwierających NGT na ludzki organizm.
W ramach centrum prace będą skupiały się w trzech głównych obszarach dotyczących:
- Rozwoju narzędzi NGT i metod otrzymywania nowych odmian roślin NGT ze szczególnym uwzględnieniem zbóż, w tym: metod selekcji roślin NGT, molekularnej charakterystyki genotypów NGT, sposobów rozróżniania roślin NGT i GMO (nauki biologiczne);
- Edukacji społeczeństwa w zakresie NGT oraz monitorowania nastawienia społeczeństwa odnośnie korzyści i zagrożeń wynikających z wykorzystania NGT w produkcji żywności i pasz, w tym: diagnozowanie postaw dotyczących stosowania NGT w żywieniu, kampanie społeczne zwiększające świadomość odnośnie różnic między NGT a GMO, zmniejszanie niepokojów wynikających z wykorzystania nowych technik w produkcji żywności oraz identyfikację czynników powodujących te niepokoje, badanie efektów wpływu NGT na kształtowanie się nawyków zakupowych i żywieniowych (psychologia);
- Zagadnień legislacyjnych związanych z możliwością prowadzenia prac badawczych w tym zamierzonego uwalniania do środowiska roślin NGT, dopuszczeniem do obrotu materiału siewnego odmian roślin NGT, ochroną prawną nowych odmian roślin NGT, a także identyfikacją roślin NGT oraz żywności uzyskanej z jej wykorzystaniem, w tym identyfikacji upraw roślin NGT, odróżnienie roślin NGT od GMO, kontrola nad wytwarzaniem i wprowadzeniem do obrotu żywności oraz pasz NGT (nauki prawne).
Współpraca: dyrektor dr hab. Marek Marzec, prof. UŚ (marek.marzec@us.edu.pl)