Przejdź do treści

Uniwersytet Śląski w Katowicach

  • Polski
  • English

Uniwersytecki miód z kocimiętką

05.08.2022 - 14:08 aktualizacja 09.08.2022 - 08:39
Redakcja: wcyg
Tagi: nauki biologiczne

| Katarzyna Juszkiewicz |

8 sierpnia corocznie obchodzony jest w Polsce Wielki Dzień Pszczół. To dobry moment, by docenić rolę, jaką te owady pełnią w naszym ekosystemie, a także ocenić zagrożenia, z którymi muszą się mierzyć. Od czterech lat na dachu Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego mieszkają pszczoły. Opiekę nad całym przedsięwzięciem sprawuje m.in. dr hab. Mirosław Nakonieczny, prof. UŚ z Instytutu Biologii, Biotechnologii i Ochrony Środowiska.

Razem z naukowcami Wydziału Nauk Przyrodniczych: dr Agatą Nicewicz i mgr. Łukaszem Nicewiczem prowadzą badania nad funkcjonowaniem pszczoły miodnej w miastach. W związku z tym, że uniwersytecka pasieka zlokalizowana jest w zanieczyszczonym środowisku miejskim zarówno miód, jak i pyłek pszczeli zostały przebadane pod kątem obecności ołowiu, kadmu, a także mikroelementów – cynku i miedzi. – Okazuje się, że od kilku lat miejska pszczoła świetnie radzi sobie z oczyszczaniem produktu – wyjaśnia prof. M. Nakonieczny.

Miód miejski jest smaczny i zdrowy również dlatego, że na terenach miast pszczoły nie muszą mierzyć się z opryskami. Uniwersyteckie owady mają do czynienia z bardzo różnorodnymi roślinami, które są przez ludzi sadzone w parkach i ogrodach. Ich mnogość sprawia, że smak wytworzonego miodu nierzadko jest ogromnym zaskoczeniem. Jak wyjaśnia prof. Mirosław Nakonieczny, produkt pochodzący z uli znajdujących się na dachu WPiA jest głównie miodem akacjowym z dodatkiem… kocimiętki.

Należy pamiętać, że pszczoły pełnią zasadniczą rolę w produkcji ponad jednej trzeciej żywności. Bez nich zabrakłoby większości rodzajów, tak potrzebnych nam, warzyw i owoców. Bez zapylaczy w Europie wyginęłoby co najmniej 71 na 100 różnych gatunków roślin, z których człowiek otrzymuje 90% pożywienia.

W trosce o pszczoły Uniwersytet Śląski połączył siły ze Śląskim Związkiem Pszczelarzy w Katowicach. – Efektem była wspólna organizacja Międzynarodowego Kongresu Pszczelarskiego w marcu 2020 roku w Cieszynie, połączona z wystawą sprzętu dla pszczelarzy – przypomina prof. M. Nakonieczny. – Wydarzenie zaowocowało nawiązaniem współpracy pomiędzy najważniejszymi ośrodkami naukowymi w Polsce w celu wydania w Wydawnictwie UŚ monografii naukowej o tematyce pszczelarskiej.

Pracownicy UŚ w ochronnych stronach pracują przy pasiekach. Osoba po lewej robi coś przy pasiece, osoba po prawej prezentuje plaster miodu do kadru

Pracownicy UŚ przy pasiekach | fot. Julia Agnieszka Szymala

Dłonie pracowników UŚ działających przy pasiekach. Po prawej urządzenie do rozpylania dymu na pszczoły

Uniwersyteckie pszczoły mieszkają na dachu Wydziału Prawa i Administracji | fot. Julia Agnieszka Szymala

W ramach konkursu „Swoboda badań” Inicjatywy Doskonałości Badawczej dr Agata Nicewicz z Wydziału Nauk Przyrodniczych przeprowadziła badania, których celem było sprawdzenie skuteczności stosowanych w Polsce metod zwalczania pszczelego pasożyta V. destructor. Wyniki prac badawczych opisano w artykule pt. „Na wojnę z pszczelim dręczycielem”.

Pszczoły na plastrze miodu

fot. Julia Agnieszka Szymala

return to top