SOIL O-LIVE – The soil biodiversity and functionality of mediterranean olive groves: a holistic analysis of the influence of land management on olive oil quality and safety
Finansowanie: Horyzont Europa, HORIZON-MISS-2021-SOIL-02-03
Numer umowy grantowej: 101091255
Wartość projektu: 7 289 662,00 EUR
Dofinansowanie dla UŚ: 512 975,00 EUR
Okres realizacji: 01.01.2023 – 31.12.2027 r.
Kierownik projektu w Uniwersytecie Śląskim: prof. dr hab. Robert Hasterok
Jednostka realizująca: Wydział Nauk Przyrodniczych, Instytut Biologii i Ochrony Środowiska
Celem projektu Soil O-live jest:
- analiza wpływu zanieczyszczeń na gleby w gajach oliwnych w kontekście multi-bioróżnorodności oraz funkcji ekologicznej na różnych poziomach organizacji i w różnej skali;
- analiza zależności pomiędzy stanem gleby a parametrami jakościowymi oliwy z oliwek;
- implementacja praktyk ekologicznych poprawiających jakość gleby i zwiększających jej bioróżnorodność i funkcjonalność w stałych gajach oliwnych obszary śródziemnomorskiego w obrębie naturalnego zasięgu oliwki europejskiej, co powinno przełożyć się na polepszenie parametrów jakościowych oliwy z oliwek;
- zdefiniowanie rygorystycznych wskaźników ekologicznych, które pozwolą na zaimplementowanie w przyszłości jednoznacznych norm i regulacji mających na celu certyfikację stanu gleb w europejskich gajach oliwnych.