SOIL O-LIVE – The soil biodiversity and functionality of mediterranean olive groves: a holistic analysis of the influence of land management on olive oil quality and safety
Finansowanie: Horyzont Europa, HORIZON-MISS-2021-SOIL-02-03
Numer umowy grantowej: 101091255
Wartość projektu: 7 289 662,00 EUR
Dofinansowanie dla UŚ: 512 975,00 EUR
Okres realizacji: 01.01.2023 – 31.12.2027 r.
Kierownik projektu w Uniwersytecie Śląskim: prof. dr hab. Robert Hasterok
Jednostka realizująca: Wydział Nauk Przyrodniczych, Instytut Biologii i Ochrony Środowiska
Celem projektu Soil O-live jest:
- analiza wpływu zanieczyszczeń na gleby w gajach oliwnych w kontekście multi-bioróżnorodności oraz funkcji ekologicznej na różnych poziomach organizacji i w różnej skali;
- analiza zależności pomiędzy stanem gleby a parametrami jakościowymi oliwy z oliwek;
- implementacja praktyk ekologicznych poprawiających jakość gleby i zwiększających jej bioróżnorodność i funkcjonalność w stałych gajach oliwnych obszary śródziemnomorskiego w obrębie naturalnego zasięgu oliwki europejskiej, co powinno przełożyć się na polepszenie parametrów jakościowych oliwy z oliwek;
- zdefiniowanie rygorystycznych wskaźników ekologicznych, które pozwolą na zaimplementowanie w przyszłości jednoznacznych norm i regulacji mających na celu certyfikację stanu gleb w europejskich gajach oliwnych.
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.