Zwiększenie produktywności i odporności na zmiany klimatu głównych upraw żywności w Europie i Azji Środkowej
Finansowanie: Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej (IAEA)
Wartość projektu: 636 300,00 EUR
Okres realizacji: od 01.01.2020 do 31.12.2024
Celem projektu (ang. Enhancing Productivity and Resilience to Climate Change of Major Food Crops in Europe and Central Asia) jest zrozumienie stabilności genomu i ocena wrażliwości wybranych gatunków gryki (Fagopyrum) na działanie mutagenów, w celu poprawy zdolności manipulowania genami i bezpośredniego doprowadzenia do poprawy upraw poprzez wybór pożądanych genotypów w programach hodowlanych.
Oczekiwane wyniki projektu to:
– optymalizacja warunków mutagennego traktowania Fagopyrum esculentum i Fagopyrum tataricum przy użyciu systemów in vivo i in vitro,
– analiza wrażliwości wybranych gatunków Fagopyrum na mutageny – badania porównawcze,
– badania morfologii jądra komórkowego i uszkodzeń DNA podczas procesów różnicowania w kalusie F. esculentum i F. tataricum,
– analizy zawartości DNA i aktywności mitotycznej podczas procesów różnicowania w kalusie F. esculentum i F. tataricum,
– analiza i porównanie wrażliwości zarodków zygotycznych, oraz kalusa F. tataricum i F. esculentum o różnym potencjale morfogennym na działanie mutagenów.