Przejdź do treści

Uniwersytet Śląski w Katowicach

  • Polski
  • English

Światowy Dzień Oceanów

08.06.2022 - 10:10 aktualizacja 13.06.2022 - 08:42
Redakcja: OO

|Katarzyna Juszkiewicz|

 

Morza i oceany zajmują 71% powierzchni Ziemi, są zamieszkiwane przez milion gatunków. Rośliny oceaniczne, głównie glony, produkują 70–80% tlenu i to właśnie im, a nie drzewom zawdzięczamy świeże powietrze. Dziś obchodzimy Światowy Dzień Oceanów. Święto zostało ustanowione na Szczycie Ziemi w Rio de Janeiro w 1992 roku. Celem tego dnia jest uświadomienie społeczeństwu, jak ważną rolę pełnią oceany, a także propagowanie ich ochrony.

Według naukowców zmiana klimatu niekorzystnie wpływa na życie w oceanach, w tym na kondycję populacji gatunków ryb poławianych komercyjnie. Podnoszenie się temperatury wody dramatycznie zmienia warunki życia organizmów morskich, co odbija się również na sektorze rybołówstwa. Topią się lodowce, które podnoszą poziom wód. W związku z tymi zmianami ponad stu polskich naukowców pod hasłem: „Sorry, nie taki mamy klimat!” apeluje do polityków, przedsiębiorców i wszystkich obywateli, aby powstrzymać najgorsze scenariusze kryzysu klimatycznego. Jednym z sygnatariuszy apelu jest prof. dr hab. Piotr Skubała z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, biolog, ekolog i popularyzator nauki. Jego zdaniem to od naszych codziennych decyzji zależy stan mórz i oceanów.

Jednym z największych, globalnych wyzwań mórz i oceanów są ogromne ilości plastikowych śmieci, które dostają się do wód. Jak wskazuje prof. Piotr Skubała, rocznie do środowiska morskiego potrafimy dostarczyć prawie 10 milionów ton plastiku. Podczas pandemii do oceanów trafiło 25 tysięcy ton odpadów ze zużytych środków ochrony osobistej: maseczek, rękawic, przyłbic i innych plastikowych elementów. Z powodu trafiających do mórz i oceanów plastikowych odpadów co roku ginie ponad milion morskich ptaków i sto tysięcy morskich ssaków.

Co zatem zrobić, by chronić morza i oceany? Prof. Piotr Skubała podpowiada: „Można zacząć od takich podstawowych działań jak: odpowiedzialne konsumowanie ryb oraz owoców morza i sprawdzanie źródeł ich pochodzenia, oszczędzanie wody, ograniczanie zużycia plastiku, udoskonalanie procesów oczyszczania ścieków czy uczestniczenie w akcjach sprzątania plaż”.

Podcast dostępny jest na platformie Spotify.

ocean

fot. Pexels

return to top