2 czerwca 2016 r. na Wydziale Filologicznym Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach odbędzie się I Ogólnopolska Konferencja Naukowa z cyklu „Jeść!” pod tytułem „Uczta w kulturze”. Konferencja koncentrować się będzie na problematyce wspólnych spotkań przy stole i wynikających z nich kulturowych kontekstów. W kulturze polskiej biesiadowanie od zawsze było niezwykle ważnym elementem tradycji. Osławiona gościnność Polaków zakładała długie posiedzenia przy suto zastawionych stołach. Jak jest dzisiaj? Czy w czasach fast foodów możliwe są jeszcze prawdziwe uczty? Co zmieniło się w biesiadowaniu, kiedy powstały restauracje? W centrum zainteresowania znajdzie się m.in. symbolika stołu (obejmująca zarówno sferę sacrum, jak i profanum), zjawisko uczt, codzienne spotkania przy jedzeniu, podobieństwa oraz różnice między rolą uczty w kulturze polskiej i w innych kulturach, a także znaczenie uczt w sztuce i ich twórcze wykorzystanie jako pola działań artystycznych..
Wśród poruszanych zagadnień znaleźć się mogą:
- przestrzeń uczt,
- gościnność, relacja gość – gospodarz,
- tradycyjne i nowe formy ucztowania,
- rola i znaczenie uczty w kulturze polskiej oraz kulturach świata,
- symbolika uczty,
- więziotwórcza wartość wspólnego stołu,
- etykieta obowiązująca podczas uczt,
- rytuały związane z biesiadowaniem,
- zagrożenia i niebezpieczeństwa ucztowania,
- łakomstwo i smakoszostwo,
- uczty w literaturze, filmie, sztuce,
Konferencja „Uczta w kulturze” stanowi podsumowanie seminariów o jedzeniu pt. „Pożywka” organizowanych na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Opłata konferencyjna (pokrywająca wyżywienie, materiały konferencyjne oraz wydanie publikacji pokonferencyjnej) wynosi 450 zł. Abstrakty wystąpień (do 2000 znaków) należy przesyłać drogą elektroniczną na adres e-mail: antropologiajedzenia@gmail.com do 30 kwietnia 2016 r.
Formularz zgłoszeniowy (plik word)
Zaproszenie (plik pdf)