Wydarzenie mające na celu promocję języka portugalskiego oraz kultury krajów luzofońskich Luzofonia 2021, organizowane przez Wydział Humanistyczny Uniwersytetu Śląskiego, rozpocznie się 28 kwietnia 2021 roku o godz. 10.00 na platformie MS Teams. Spotkanie skierowane jest przede wszystkim do studentów i uczniów szkół średnich.
Tematem tegorocznej edycji Luzofonii będą „Smaki Portugalii”. Wykładowcy Uniwersytetu Śląskiego oraz Uniwersytetu Jagiellońskiego, jak również zaproszeni goście specjalni opowiedzą o tradycjach kulinarnych w Portugalii.
Poznamy smaki Portugalii w czasach dawnych i współczesnych, zajrzymy do książek kucharskich, by dowiedzieć się, jakie portugalskie dania można przygotować również w polskiej kuchni, odwiedzimy kawiarnie w Lizbonie, Porto i Krakowie, aby skosztować kawy oraz delektować się słynnym portugalskim pastel de nata.
W programie przewidziany jest konkurs dla uczestników z pysznymi nagrodami.
Program wydarzenia:
- inauguracja Luzofonii 2021 „Smaki Portugalii”,
- „Portugalia od kuchni w dziewiętnastowiecznych relacjach z podróży” – dr hab. Magdalena Bąk, prof. UŚ,
- „Dawne smaki Portugalii. O nazwach towarów spożywczych w Waaren-Lexicon A. Nemnicha (1797)” – dr Przemysław Dębowiak,
- „Przewodnik po książkach kucharskich z przepisami na portugalskie dania” – Tomasz Giza (prezes Stowarzyszenia Miłośników Portugalii „My Lisbon Story”),
- „Polsko-portugalskie pasje kulinarne – portugalska kuchnia w polskim domu” – Justyna da Silva oraz Ricardo da Silva (właściciele firmy AMesa z Gliwic)
- „Kawiarnie w Lizbonie, Porto i Krakowie – portugalska kawa i słynne pastel de nata” – dr Sylwia Klos,
- konkurs dla uczestników wydarzenia (sponsorzy nagród: Firma AMesa z Gliwic oraz kawiarnia Cafe Lisboa z Krakowa).
Aktualne informacje dotyczące wydarzenia można znaleźć na Facebooku.