W piątek 11 marca 2016 roku o godz. 18.00 w Studenckiej Strefie Aktywności (Katowice, ul. Bankowa 12) odbędzie się pierwsze spotkanie z cyklu „Pożywka. Seminaria o jedzeniu”. Jego tematem będzie „Ucztowanie po gruzińsku. Kulturowe konteksty supry”.
Gruzińska supra to zrytualizowana i przebiegająca wedle ściśle określonych reguł biesiada. Suto zastawione jedzeniem i winem stoły oraz długotrwałe, przeprowadzane przez tamadę toasty stały się charakterystycznym obrazem Gruzji, istniejącym w naszej kulturze. Gruzińska supra to jednak nie tylko zabawa, ale przede wszystkim sposób kultywacji i ochrony narodowej historii i tradycji, który pomagał narodowi gruzińskiemu przetrwać i zachować swoją tożsamość.
Spotkanie poprowadzi mgr Kamil Kozakowski, a gośćmi będą mgr Karina Akopova i mgr Nana Shengelia. Lektura: W. Górecki „Toast za przodków”, rozdział „Stół”.
Organizatorem otwartego seminarium jest Koło Naukowe Doktorantów Kulturoznawstwa UŚ.