16 listopada 2022 roku o godz. 16.00 czasu lokalnego w Wielkiej Brytanii odbędzie się webinar dr Agaty Stronciwilk z Wydziału Humanistycznego Uniwersytetu Śląskiego pt. „Food, Art and Migration”.
Badaczka będzie mówić o powiązaniach pomiędzy żywnością, sztuką i migracjami. Potrawy często stanowią jeden z głównych elementów tożsamości kulturowej, dlatego bywają wykorzystywane również politycznie, np. jako sposób oswajania ze zwyczajami jakiejś grupy społecznej. Bywa jednak, że jedzenie staje się też przyczyną konfliktu pomiędzy lokalną społecznością a migrantami.
Tak istotna społeczna rola potraw sprawia, że wielu artystów z różnych kulturowych środowisk angażuje się w dyskusję koncentrującą się na żywności i tożsamości w zglobalizowanym świecie. Podczas webinaru dr Agata Stronciwilk przybliży różne przykłady podobnych projektów realizowanych m.in. przez Michaela Rakowitza, Rirkrita Tiravanija, Dagnę Jakubowską czy Dorotę Podlaską. We wszystkich tych pracach widzialność i rozpoznawalność kuchni migrantów w przestrzeni publicznej może być postrzegana jako problem etyczny oraz polityczny.
Dr Agata Stronciwilk jest adiunktem w Instytucie Nauk o Sztuce UŚ. W swoich badaniach skupia się głównie na powiązaniach motywów kulinarnych ze sztuka współczesną, ze szczególnym uwzględnieniem wątków związanych z migracją, władzą i płcią.
Udział w wydarzeniu jest bezpłatny. Wymagana jest wcześniejsza rejestracja za pośrednictwem formularza zgłoszeniowego.
Organizatorem webinaru jest University of Warwick z Wielkiej Brytanii.